Caserco amb La Ruta del Xató

Sobre el xató hi ha moltes coses a dir. Al Garraf i al Penedès se’n parla tot l’hivern, i si hem de ser sincers no sempre ens posem d’acord, segons la mateixa organització de la Ruta explica.

Bé, en un punt sí que coincidim: a tots ens apassiona el xató. A Caserco també i per això ens hem implicat amb la Ruta del Xató des dels seus inicis.

L’escarola perruqueta

La gran estrella del plat és l’”escarola perruqueta”.

Ens agraden més les seves fulles interiors, més clares i més dolces, tot i que, les que tenen més vitamines són les més exteriors, de color més verd. En ser tan tendra es pot aprofitar gairebé tota, i a més del xató, es pot fer servir per amanides, truites, cremes i fins i tot, si les arrebosseu amb ou i farina i les ensucreu, n’obtindreu els tradicionals angelets.

És de mida més petita que la resta d’escaroles, la varietat perruqueta presenta un color verd clar i un gust sorprenentment dolç. Les seves propietats la fan menys amarga i amb fulles més tendres.

Com a principals particularitats de l’escarola perruqueta també trobem la seva textura suau i cruixent. Es tracta d’una hortalissa d’hivern i és rica en potassi, àcid fòlic, ferro, calci, magnesi i antioxidants. També conté continguts moderats en vitamines A i B.

Aquesta varietat d’escarola és típicament del Garraf i per això és tan autòctona i tan nostra que no entenem un xató amb una altre tipus de varietat d’escarola o d’enciam, que també n’hem vist.

La importància d’una bona salsa

INGREDIENTS PER A LA SALSA
• Alls mitjans: 2-4 grans
• Ametlles: 35 peces
• Avellanes torrades: 12 peces
• Nyores escaldades: 8 peces
• Molla de pa xopa de vinagre
• Oli a voluntat
• Sal

La salsa no ho és tot, però gairebé! La salsa és un dels aspectes que més varia en funció del municipi on estem però en general, els ingredients són els que mencionem a sobre.

A Caserco apostem perquè la salsa tingui el pes més important del plat. Sense protagonisme de la salsa, tenim una amanida gairebé convencional.

INGREDIENTS PER AL PLAT
• Escaroles: 2 peces
• Bacallà esqueixat i dessalat: 200 gr
• Tonyina esqueixada i dessalada: 150 gr
• Filets de seitó dessalats: 18 filets
• Olives arbequines i negres

Molt més que un plat, una tradició, una filosofia

Això de menjar xató i beure bon vi per acompanyar està prou bé, però la Ruta del Xató va molt més enllà. És una excusa fantàstica per sortir de casa i gaudir de tot el que et poden oferir les nostres comarques. És una bona eina de promoció del territori, dels productes autòctons i dels restaurants i establiments de l’entorn.

El xató és un dels plats de temporada que estem servint ara mateix als nostres menús per a col·lectivitats i per a esdeveniments. Durant els mesos de tardor, hivern i inici de primavera és el protagonista de les taules que vesteix Caserco.

Caserco aposta pels productes de casa

Des de Caserco apostem sempre pels productes de prop de casa, per fomentar el petit productor, per optimitzar els recursos, però també perquè són els més bons en el moment perfecte.

Els productes d’aquí els tenim molt en compte a l’hora de confeccionar els menús que proposem a les parelles que estan organitzant el seu casament però també en càterings per a esdeveniments o per als menús de servim habitualment a les empreses.

Ja sigui a taula o bé a peu dret, ja que a Caserco oferim una variant individual molt atractiva i de fàcil menjar, quan arriba el xató al comensal, sempre és celebrat.