Menús infantils: quantitats recomenables

Salut recomana que els nens participin en la decisió sobre la quantitat que volen menjar.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha elaborat un document amb diverses recomanacions per als àpats dels infants, tant en els menjadors escolars com també a les famílies.

Destaquem la importància del document “Acompanyar els àpats dels nens: consells per a menjadors escolars i per a les famílies”. En aquest document es realitzen importants reflexions als tutors tant escolars com familiars. Segons aquest document es fa necessari que l’acompanyament dels adults en els àpats sigui respectuós, sense coercions i tenint en consideració els gustos i la sensació de gana dels nens.

És criteri dels adults establir què, on i quan menja el nen, però s’ha de deixar al nen participar en les quantitats que ha de menjar. Hi ha estudis que assenyalen que sovint els adults procuren que els nens mengin més del que marquen els seus senyals d’autoregulació innats, contrari al que indica el seu mecanisme fam-sacietat. No obstant això, exercir pressió perquè els nens acabin el plat o bé mengin un aliment determinat, condueix sovint a un efecte contrari, creant aversions i conductes alimentàries no saludables a mig i llarg termini.

El document pertany al Programa de Revisió de Menús Escolars, que es va iniciar el 2006 en el marc del Pla estratègic per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable, en conveni amb Ensenyament.
Aquest Pla avalua les programacions de menús escolars, i consensua i edita documents sobre alimentació infantil, entre d’altres actuacions.

Actualment, han avaluat més de 3.700 programacions de menús i han elaborat un miler d’informes de seguiment de la implantació i l’acceptació de les mesures proposades, que permeten observar una millora en el compliment d’indicadors diversos, com la presència de fruita fresca (on s’ha passat d’un compliment de les recomanacions del 50 al 78%), d’aliments frescos (del 77 al 91%) i d’hortalisses (del 65 al 91%) i en les freqüències dels diferents aliments (del 45 al 60%).