Dieta mediterrània, la millor proposta d’alimentació saludable

L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida mb la que obtenim els nutrients i l’energia que ens permeten cobrir els requeriments diaris de l’organisme.

Les diferents maneres de menjar de cada societat o territori país venen donades per les seves tradicions, la història, l’economia i l’entorn natural, per la qual cosa es converteix en un element d’identificació cultural de cada país.

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible.

Sens dubte existeixen moltes propostes d’alimentació saludables, però al nostre territori la dieta saludable reina és la mediterrània.

La dieta mediterrània es basa en el consum majoritari d’aliments d’origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d’oliva verge extra i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. Sent l’aigua és la beguda principal i la més saludable.

La dieta mediterrània també es caracteritza per procurar els àpats familiars, la utilització d’aliments locals i estacionals i per potenciar les activitats culinàries i gastronòmiques.