La importància de menjar el que es cull aquí (1a part)

Triar aliments frescos de temporada és una de les millors decisions que pots prendre per millorar la teva alimentació. Descobreix els seus avantatges i els mesos més naturals per gaudir de cada un d’ells.

Març

Tot el mes sembla un compte enrere cap a la primavera i la natura desperta ja tímidament al nostre voltant. Hi conviuen les fruites i verdures hivernals amb les primícies de l’estació que porta el bon temps.

Fruites

En temporada òptima: alvocat, llimona, maduixes, mango, poma, taronja, papaia, pera, pinya, plàtan, aranja, tomàquet raf.
En temporada bona: dàtil, kiwi, nespra.

Verdures i hortalisses

En temporada òptima: bleda, xicoira, all tendre, carxofa, créixens, borratja, bròquil, canonges, card, ceba, cols de fulla, coliflor, endívia, escarola, espàrrec, espinacs, pèsol, fava tendra, gingebre, porro, remolatxa, tirabec.
En temporada bona: agrella, api, carabassa, xampinyó, xirivia, mongeta verda, enciam, patata vella, rave, pastanaga.
També és un bon mes per recol·lectar plantes silvestres com la dent de lleó, que a mesura que avanci la primavera es farà més amarg, o provar el salsifí blanc, que se sol recollir silvestre.

Abril

La primavera ha arrencat i el canvi en el calendari es reflecteix cada vegada més visiblement en l’horta. Les fruites hivernals queden enrere i les sucoses fruites primaverals comencen a proliferar. En les verdures hi ha més continuïtat, però algunes també s’acomiaden, com els cards i arriben altres com la reina, la mongeta verda.

Fruites

En temporada òptima: maduixa, llimona, nespra, mango, taronja, papaia, pinya, plàtan.
En temporada bona: alvocat, pruna, dàtil, kiwi, poma, pera, aranja.

Verdures i hortalisses

En temporada òptima: agrella, xicoira, all tendre, carxofa, créixens, bròquil, ceba, cols de fulla, coliflor, espàrrec, pèsol, fava tendra, tirabecs, mongeta verda, porro, rave, remolatxa, pastanaga.

En temporada bona: bleda, api, carbassó, xampinyó, endívia, espinacs, enciam, patata nova, cogombre.
També és un bon mes per començar a disposar de xufes per fer la teva pròpia orxata; les xufes es comencen a recollir al novembre, es renten i es deixen assecar en unes càmeres o “cambres” durant diversos mesos.

Maig

Seguim en plena estació primaveral i la llista de fruites que pots incloure en la cistella de la compra continua augmentant. Algunes d’elles val la pena aprofitar-les ara perquè, quan comenci la calor, desapareixeran.

Fruites

En temporada òptima: albercoc, cirera, pruna, maduixa, litxi, llimona, mango, meló, nectarina, nespra, papaia, plàtan.
En temporada bona: alvocat, dàtil, kiwi, poma, taronja, pera, aranja, pinya.

Verdures i hortalisses

En temporada òptima: agrella, xicoira, all tendre, créixens, carbassó, ceba, espàrrec, pèsol, fava tendra, mongeta verda, enciam, patata nova, porro, rave, remolatxa, pastanaga.

En temporada bona: bleda, carxofa, api, xampinyons, endívia, cogombre.

També és un bon mes per gaudir dels bolets de primavera i cuinar amb flors.

Juny

La primavera comença el compte enrere cap a l’estiu. Les fruites es fan més grans i encara més sucoses, pel que ens aporten aquest extra d’aigua que necessitarem a mesura que augmentin les temperatures. El mateix succeeix amb les hortalisses, les més estiuenques comencen ara a arribar als mercats.

Fruites

En temporada òptima: albercoc, nabiu, figues primerenques, cirera, pruna, gerd, maduixa, grosella, litxi, llimona, mango, préssec, meló, nectarina, plàtan.

En temporada bona: alvocat, figues primerenques, dàtil, kiwi, poma, taronja, nespra, pera, pinya, síndria.

Verdures i hortalisses

En temporada òptima: agrella, all tendre, créixens, carbassó, ceba, espàrrec, mongeta verda, enciam, patata nova, cogombre, pebrot, rave, remolatxa, pastanaga.

En temporada bona: bleda, carxofa, api, xampinyons, endívia, pèsol, porro, tomàquet.
També és un bon mes per gaudir de l’alfàbrega fresca directament del test.

Pròximament seguirem coneixent quina és la millor temporada per menjar cada fruita i verdura perquè estigui en perfecte estat pel paladar.

A Caserco ens agrada treballar amb els productes de quilòmetre zero i de temporada per aprofitar al màxim totes les seves propietats i poder-les afegir als menús de les nostres escoles. Amb el punt òptim de maduració i amb el millor gust apostant per la producció de proximitat, aquests són els valors principals de la nostra cuina.